Icona Què VeureQuè Veure

Església de Sant Isidre Llaurador

Església de Sant Isidre Llaurador

L'Església Parroquial de Sant Isidre Llaurador data de l'any 1956, i pertany a l'estil modernista. Esta va ser dissenyada per l'arquitecte José Luis Fernández de l'Amo, i conserva quasi íntegra la seua forma original.

El presbiteri presenta un mural de Baeza, i està format per xicotetes tessel·les de marbre de diversos colors. La seua composició és abstracta geomètrica, i en ella podria interpretar-se la contemplació d'un paisatge.

De l'exterior destaca el gran mural situat en la part superior de la fatxada principal. Està realitzat en peces ceràmiques de diferents formes i grandàries, i Representa una escena figurativa. Està firmat per Calp, artista col·laborador habitual en les construccions de Fernández de l'Amo.

Monument a la Cruz

Monument a La Cruz

En la part posterior de l'església, en una xicoteta plaça, es troba “el monument a la Cruz”. Es tracta d'una creu sobre un pedestal realitzada de pedra i ferro. Esta creu representa la crucifixió de Jesús, està esculpida en pedra tallada i és única en el seu estil.


Monòlit de "La senda del poeta"

Monòlit "La senda del poeta"

El monòlit de “La senda del Poeta” està situat en el poliesportiu i des de la seua construcció és un punt en la senda del mateix nom.

Este va ser inaugurat el 16 d'abril del 2005 i està erigit en honor al poeta oriolà Miguel Hernández. En el es pot llegir el poema “Per a la llibertat”.


Plaça del Sant

Plaça del Sant

La plaça del Sant es troba en el vora de la via principal que creua tot el municipi. Esta plaça consta de zona enjardinada amb bancs i està coronada amb un monument realitzat en mosaic de la imatge de Sant Isidre Llaurador.


Monument en record de les vístimas de les fosses comunes de la Guerra Civil

Monument en record de les vístimas de les fosses comunes de la Guerra Civil

Situat molt prop de l'estació de Sant Isidre; a escassos metres de les vies del ferrocarril, es troba el monument en record a les persones que allí van perdre la vida.

El monument són dos bigues de ferro amb cadenes enrotllades col·locades per la CNT i AIT l'any 1995, junt amb el text següent: "EN RECORD DE TOTS ELS SERS HUMANS QUE VAN PATIR I VAN MORIR PER UN MÓN MES JUSTO I MES LLIURE. CAMP D'ALBATERA. MAIG 1.939-1.995".

El camp de concentració d'Albatera, situat hui en el terme de Sant Isidre, és l'únic de la província de què hi ha documentació, encara que s'ignoren les seues dimensions i característiques exactes. Situat junt amb el ferrocarril, la superfície és hui un extens palmerar i només queda en peu una edificació, "antic lloc de vigilància, reconvertit en caseta d'apers de cultiu".


Paratge Natural "El Pujol"

Es tracta d'un muntanya d'interés tant ecològic com històric. Quant a la seua importància ecològica ha de destacar-se que és Muntanya d'utilitat pública i compta amb una declaració de Microrreserva de Flora. Paisatgísticament és un punt clau, com a mirador de l'horta i per a la comprensió de l'entorn. Afigen atractiu els brolladors dels Traus i els seus usos de l'aigua i propietats.

Parc Municipal

El parc Municipal és un extens palmerar de 37.080 m2 zones enjardinades en les que s'integren nombroses espècies arbòries i plantes de jardí, un parc infantil, Un escenari i graderia de pedra, fonts, bancs...

Esta àrea es va repoblar de palmeres en la primera mitat del segle XX, i recentment s'han plantat espècies autòctones com a romer, timó i olivera.

Dins del mateix es troba una àmplia zona d'oci dotada de barbacoes, taules, bancs i servicis.

Festes Patronals

Mare de Déu de Fàtima en Romeria

Són les festes dedicades als patrons, Sant Isidre Llaurador i la Mare de Déu de Fàtima i se celebren al llarg del mes de maig

El primer diumenge de maig se celebra una tradicional Romeria honor a la nostra Mare de Déu de Fàtima, on la imatge és passejada sobre una carreta tirada per bous i s'homenatja amb cants rocieros. Este acte va ser motivat pels primers andalusos que van vindre a instal·lar-se en el municipi, i concentra una àmplia participació popular que inclou concurs de paelles.

Els actes festius transcorren amb la celebració de revetles, desfile de carrosses amb xarangues, i les processons de la Mare de Déu de Fàtima el dia 13 de maig i la del patró i la imatge de la Mare de Déu de Fàtima el 15 d'este mes. Entre estos se celebren altres actes lúdics i esportius.

Festa de la Segregació

Festa de la Segregació

Junt amb les festes patronals, cal destacar la de la Segregació, que es commemora cada any el dia 22 de març la Constitució de Sant Isidre com a Municipi Independent d'Albatera.

Este dia tot el poble es tira al carrer per a reunir-se en la plaça de l'ajuntament i prendre un aperitiu i per a després degustar la popular “tortada gegant”. Este acte finalitza amb una revetla.


Setmana Santa

Sant Isidre no compta amb tradició en la seua Setmana Santa, però des de fa uns anys es ve celebrant cada Domingo de Resurrecció “la processó de la trobada”.

En esta processó els hòmens del poble porten a collibè el Crist ressuscitat, i les dones a la Mare de Déu Maria per distints carrers del fins al seu “trobada”. Després d'açò la Mare de Déu Maria es desprén del seu vel i s'agenolla davant del Crist ressuscitat.

Més Informació

Jornades entorn del Camp de Concentració d'Albatera

Des de l'any 2008 es ve celebrant unes Jornades entorn del Camp de Concentració d'Albatera. Estes jornades es realitzen en Sant Isidre pel fet que les dependències del que va ser el camp de concentració es troben actualment en terme d'este municipi.

Les Jornades consten de taules redones en què participaran escriptors, cronistes i familiars o persones que van estar preses en el camp. A més durant la jornada se celebra la “Fira del llibre de la Memòria”, després es realitza una visita guiada al camp de concentració, una menjada popular i per a finalitzar la jornada es realitzen uns concerts.